Go.. Go.. Sri Tari Sandakan.. !~

Erm.. hari nie memang terasa bosan yang teramat sangat.. time-time tido pagi tadi.. member call suruh amik kertas soalan sekolah dia.. adooiii… pagi-pagi buta lak tuh.. (pagi buta apanya dah kul 9a.m).. so aku pun bergegas ler.. pegi mandi semua dan bersiap. Ye la.. aku kan jenisnya tak suka orang tunggu aku.. kalau aku tunggu orang tak per (tapi siapla kena sumpah seranah aku.. nak try?! huhu).. so aku pun pegilah jumpa dia kat post office.. kebetulan mak dia ada urusan kat sana. Pas amik kertas soalan tuh.. aku yang memang sedari 2-3 hari lepas nak ke saloon pegi gunting rambut teruslah amik peluang nie. Yela.. alang-alang dah ke town.. huhu.. Sampai-sampai saloon jer, tengok pintu pagar masih lagi tutup… haiyoo… tau la kedai sendiri.. suka-sukati jer nak buka kul baper.. rupanya si pemilik dia nie (merupakan kareografer tarian yang diakui memang hebat!) masih tido lagi sebab semalam balik lewat lepas buka pelamin kat mana ntah.. so tak per ler pun kalau dia buka lewat.. kedai dia… dia bos… sukati dia ler kan.. ekeke..

So aku pun menjeritla sekuat hati di pintu pagar tuh untuk minta dibukakan pagar .. walaupun orang keliling tengok.. “ada aku kesah?”.. haha.. pastu si Bang Jo (bos saloon merangkap member) ni pun.. baling kunci suruh aku buka sendiri mangga kat pagar tuh. Aku pun masuklah.. tunggu kat dalam saloon tuh. Tunggu punya tunggu Bang Jo pegi mandi lagi.. aku pun amik kesempatan la round-round kat Studio Sri Tari Sandakan (STS) yang bersambung dengan saloon nie.. huhu… tengok-tengok mak aiii.. alat-alat muzik ada.. koleksi pakaian tarian ada.. koleksi busana pun berlambak.. tapi tuh la… tersusun memang tersusun tapi agak tidak rapi. Mungkin kekangan masa kot…

Oh ye.. sebenarnya Sri Tari Sandakan nie dah ditubuhkan berbelas tahun.. sedari aku sekolah rendah rasanya.. tapi aku mula join grup ni pada tahun 2000 (kalau x silapla) sebab sebelum tuh aku merupakan ahli kepada satu grup tarian lagi yang tak kurang hebatnya, Etika Tari Sandakan.. Bermula tahun 2000 tuh la aku jadi part timer kat situ… kira part time dancer la.. banyak gak pengalaman bersama diorang nie… lagi yang paling best.. grup ni setiap bulan mesti ada show.. selalu sangatla badan-badan korporat panggil diorang untuk menjayakan makan malam ker.. atau pun majlis-majlis rasmi.. quite happening la jugak… dan memandangkan sekarang pun dah ada komitmen lain.. tuh yang dah kurang aktif ikut aktiviti diorang dan banyak jugakla yang aku tertinggal… terbaru (last year).. diorang ke Italy.. atas jemputan menghadiri Festival Tarian Antarabangsa.. jadi nilaila sendiri kelas tak kelasnya grup aku ini.. huhu.. dan ini merupakan kali kedua grup STS dijemput ke Italy untuk mempersembahkan tarian kebudayaan Malaysia dan juga etnik dari Sabah… Syabas dan Tahniah.. Ahakss…!~

~ by phyneballerz81 on March 12, 2008.

4 Responses to “Go.. Go.. Sri Tari Sandakan.. !~”

  1. wah wah….kelasnya artikel…. namun sekarang dah di gelar Sandakan Performing Arts Group (SPAG. All the best to SPAG and semoga abang joe dipanjangkan umurnya…hahahahah

  2. opzz…. skang lg dh tukar plak ke SPAD.
    SANDAKAN PERFORMENCE ART DANCER.
    lagi kelas,you…
    I one of the dancer since 2004-now…

    • oh ya? banyak kali tukar plak dah.. Performance art dancer? Ermm.. 2004? pernah menari sekali ke kita? x ingat plak ..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: