The Use of Cellphones On Board …

… are strictly prohibited!!



Tahun 2008 nie genaplah 11 tahun aku menjadi pelanggan setia Malaysia Airlines.. Lebih-lebih lagi sejak dah jadi member of Enrich terus tak ingat syarikat penerbangan lain dah. Dan sepanjang-panjang tempoh ini juga.. baru sekali kaki ini dijejakkan ke pesawat Air Asia (ok la juga Air Asia nie.. but … ermm…) MAS punya inflight services memang cannot denyla.. very tip top… and could not forget when i was in U .. untuk paper public speaking.. topic nie la yang aku ambik untuk speech (Rizalogy… masihkah ko ingat ini?).. memang tersangatlah lucunya waktu itu kerana… (hanya aku dan orang-orang itu jer yang tau..).. sampaikan pegi amik semua barang dalam aircraft macam Going Places (ni of cozla.. Ur Personal Copykan…), life jacket (mati kalau MAS tau), coffee cup, souvenirs, etc (tapi ni semua minta permission ye dengan cabin crew.. Life Jacket jer tak.. ahakss).. semata-mata nak cari bahan untuk public speaking… dan lihatlah betapa taksubnya dengan syarikat penerbangan tambang murah tak murah nie…

Dan… itu sebenarnya sekadar picisan entry nie semata-mata.. Back to the topic.. The Use Of Cellphones On Board Are Strictly Prohibited.. ye ker? kenapa? kalau guna juga apa jadi?! Macam-macam persoalan bermain di kepala.. maklum.. darah muda.. sifat ingin tahu begitu berkobar-kobar.. Dan setelah 11 tahun di arena ini (aikss.. pelik jer bunyi nie..) tidak pernah walau sesaat pun HP aku diswitched offkan semasa berada di dalam pesawat. Ni semua sebab nak tau la apa jadi kalau tak matikan hp.. kapal terbang bergoyang ke… kapal terhempas ker (dah beli insurans nyawa n mulut ker nie?).. atau aper-aper ler.. dan Alhamdulillah.. setakat nie tidak pernah ada sesuatu yang buruk pun terjadi. Ye la.. mesti orang kata.. takkan nak tunggu sesuatu yang buruk terjadi baru nak ingat matikan hp.. tapi as usual la.. hangpa katalah apa saja.. aku tetap cakap .. “Ada aku kesah?!!”.. sukati aku la blog aku…

Sebenarnya.. aku dah try call/sms semasa kapal terbang nie take off.. dan semasa terbang rendah.. ternyata boleh jer.. dan masih lagi ader coverage time dia terbang rendah.. sampai la ke satu tahap yang lebih tinggi sedikit di mana masih dapat detect line lagi.. tapi bila send sms.. msg will keep pending… sampaila bila2 dan dia tak akan delivered. dat means u have to send one more time when the aircraft dah landing nanti.. tuh jer ler pun.. so kepada yang nak try tuh.. sila la.. nanti kata aku bohong pulakkan.. sejauhmana penggunaan telefon bimbit ini akan mengganggu sistem pesawat.. itu aku tak dapat nak pastikan la.. x sempat tanya pilot.. ye la.. tanya cabin crews pun diorang bukan tau.. diorang tau baca jer.. huhu… Tapi apa pun, untuk faktor keselamatan.. anda dinasihatkan untuk tidak meniru perbuatan aku ni.. ini dinamakan perbuatan berprofail tinggi… ataupun percubaan berani mati.. kerana sekiranya ada apa-apa berlaku pada masa itu.. akulah penyebabnya yang menyebabkan ratusan manusia dalam pesawat mengalami sesuatu yang tidak diingini.. nauzubillahminzalik…

~ by phyneballerz81 on March 11, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: