~Again… family dinner!!

Yuhuu… haa… penatnyer.. nie baru jer balik dari Giant.. membeli belah serba sedikit untuk keperluan di ulu nanti.. Tapi tak bestnyer.. nama jer kedai besar.. banyak gak barang tak der.. mati-matian aku pusing sana sini cari Nivea Whitening Foam.. tak jumpa.. salesgirl sorang nie kata kat sana.. sorang kata kat situ.. sorang plak kata kat sinun.. last-last rupanyer memang sold out..

Erm… hari nie kitorang pegi dinner kat luar.. bleh katakan family dinner jugak ler.. hari tuh (entry sebelum nie).. temanyer dinner kat Pizza Hut.. kali nie plak tema berbeza sikit.. puas aku dan kakak servay sana sini nak cari makanan yang lazat-lazat… banyak gak restoran yang best-best.. dan akhirnya.. keputusan yang dibuat adalah di Ocean King Seafood Restaurant… Dekat sangat dengan rumah.. memang jarang ler makan kat sini nie sebab kebanyakannyer chinese jer yang memonopoli restaurant nie.. mungkin disebabkan harganya yang agak mahal.. walau bagaimanapun.. aku nekad juga nak pegi sini dan bila tanya-tanya semua orang.. diorang pun setuju.. Al maklumlah.. bukan selalu.. lagipun dah gaji.. Inilah kali pertama masa gaji aku berada di samping family tercinta.. sebelum2 nie asal gaji jer.. mesti aku berada kat “dunia tak bertamadun”… dan kesempatan mcm nie la aku amik untuk membelanja kaum keluarga dan sanak sedara… Huhahuha…

Sebelum pegi sini.. memang aku dah call untuk reserved tempat.. sampai-sampai je kat Ocean King nie.. meja kitorang letaknya betul-betul di tepi laut… memang tepi sangat.. kalau tersilap sikit jer bleh jatuh ke dalam laut.. hehe.. tapi ader pagar ler.. memang view tuh agak cantik juga tapi malamkan.. jadi laut pun nampak gelap.. tapi tak kisahla.. angin sepoi-sepoi language dari arah laut memang best sangat.. Dinner kali nie pula turut aku ajak Nganga Murni (suami isteri – adik mak aku) dan nenek aku.. Ye la.. memang jarang pun ajak diorang keluar sekali untuk makan-makan kat kedai nie.. Tapi sayangnyer abang aku plak tak der sebab dia keje jauh dan tak dapat cuti..erm.. tak per ler.. lain kali pun bleh kalau panjang umur.. InsyaAllah..

Malam nie.. memang tema tak makan nasik.. hehe.. bukan aper.. nasik memang hari-hari makan kat umah.. so malam nie nak ubah selera sikit.. ramai dari kami makan koey teow goreng basah, mee hoon goreng, wantan ho… cuma pakcik n kakak jer makan nasik goreng dan nasi putih.. kebetulan plak kakak puasa.. dan lauk-lauk yang aku order plak adalah sotong goreng tepung, udang mayonnaise, dan siput tarik (kelasiu).. macam biasa ler.. kat mana-mana seafood restaurant pun memang diorang kira pakai gram… dan sebelum nie orang kata tempat nie mahalla.. x mampu ler nak makan sini.. tapi aku tengok harga dia.. memang teramat berpatutan… (mustahil gaji ribu-ribu tak mampu nak makan kat tempat nie).. bukanla riak.. tapi kalau gaji mencecah 1 ribu pun rasanya memang mampu nak makan kat tempat nie.. Lagi satu memang agak berbaloi la kerana makanan dia sedap-sedap belaka… memang tak mengecewakan… service pun memang tip top.. baru kejap kami order makanan tak sampai 15 minit dah sampai… pantas!!

Lebih kurang sejam setengah macam tuh.. sumer dah abis makan.. kitorang pun berangkat pulang.. tapi memang terkejut sangat masa bayar tuh… bukan aper.. jumlahnya di luar jangkaan.. mati-mati aku ingat mencecah RM200.. tapi rupanya tak sampai pun.. ok la tuh.. RM150 untuk 8 orang makan… siap tapau lagi makanan yang tak abes.. kuantiti untuk setiap makanan memang banyak.. dan aku la yang paling gumbira kerana dapat membelanja family, nenek dan makcik aku.. maklumlah.. teramat jarang aku membelanja.. walaupun hanya setakat makan sajer.. tapi itu sudah membuatkan aku rasa bahagia yang teramat sangat…

Balik dari Ocean King.. destinasi seterusnya adalah Giant batu 6.. pasaraya terbesar kat sini (setakat ini).. datang sini sebenarnyer bertujuan nak beli barang buat bekalan ke “dunia tak bertamadun”…tapi banyak gak barang tak der.. round punyer round.. akhirnya banyak juga barang-barang yang tak dirancang untuk dibeli telah pun terbeli.. huhahuha… tak apala.. asalkan budget tak larik.. yang menariknya.. kat sini aku terjumpa dengan kawan lama.. yang sorang tuh teman lama masa kerja kat 7 Heaven.. (Arghh… terimbau kenangan lampau bersamamu.. masihkah kau ingat apa yang berlaku pada kau dan aku satu ketika dulu? huhahuha..)..tapi di kejauhan saja…. kemudian terjumpa plak kawan satu universiti dulu.. dia junior aku tapi ader gak subjek yang kitorang sekelas.. aku nampak dia senyum pada aku sambil melambai memanggil aku.. tapi aku memang tak ingat nama dia masa tuh.. hehe.. rupa-rupanya dia pun tak ingat nama aku.. ingat muka jerk.. dia keje kat Giant tuh.. hahaha.. aku pun perkenalkan diri ler bila dia mcm cuba nak mengingat sapa aku nie.. dan kebetulan aku ternampak name tag yang dia pakai.. heheh.. baru ingat nama dia.. Bijay…dulu rapat juga sekejap masa kat UUM.. dia ada apply KPLI dan akan dipanggil interview dalam bulan 8 nie.. dia mintak ler tips.. so aku pun bagila setakat yang termampu.. cuma satu pesanan aku… “sila gunakan cable untuk memboloskan diri ke dalam arena perguruan ini”… sebab tanpa cable.. harapan untuk berjaya “tersangat tipis”… kalau berjaya pun orang Sabah kata… “Ploksot”..

Masa dah nak balik tuh… terjumpa plak ngan akak yang sama keje ngan aku kat MPTS dulu (sekarang IPTS).. rupa-rupanya dia dah transfer ke St. Cecelia, Sdk.. bahagianyer hidop.. ye la.. balik ke tempat asal.. saper tak nak?!! Huh.. tak sangka plak ramai aku terjumpa dengan kenalan-kenalan lama..
Lepas dah abis semua urusan.. kitorang pun berangkat pulang ke rumah… tengok-tengok jam.. sampai jerk rumah dah pukul 10.45 p.m. dan terus buat entry.. hehehe….

~ by phyneballerz81 on July 25, 2007.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: