Selamat Pengantin Baru Darwis!!

Hi Hello..

Wah.. dah lamakan tak update blog nie.. nasib baik tak sempat nak bersawang. Erm.. kebetulan minggu nie turun Sibu.. so amik kesempatan ler nak update sket.. tak der yang best sangat pun entry kali nie.. Cuma skang nie memang tak sabar-sabar nak balik kampung nie.. Hehe.. bulan depan.. tak lama lagik tuh. Balik untuk majlis konvokesyen. Tapi itu pun tak tau lagi nak pegi ker tak.. tapi itu belakang citer.. yang penting balik tetap balik.. tak larat arrr nak duduk lama-lama kat ulu.. tuh ler pasal tiap kali cuti kalau bleh memang nak balik jer.. tak kirala cuti panjang ker.. cuti hujung minggu ker.. tapi masalahnyer.. kalau takat cuti 2-3 hari.. ni yang susah.. sebabnyer.. perjalanan nak balik kampung jer pun dah amik masa 2 hari.. balik sini lagi dah 2 hari.. jadi nak stay kat kampung berapa hari tuh?! Huh!!.. Nak tak nak terpaksa ler melepak jer kat ulu hujung-hujung minggu.. Buduskan!!

Oh ye.. kat sini nak amik kesempatan untuk ucapkan Selamat Pengantin Baharu (wah.. ingat nie perkataan “Baharu” ini.. pernah jadi kontroversikan kat IP dulu!) kepada sahabatku yang tak kurang baiknyer Saudara Darwis bin Paddu.. dengan Opss.. tak sempat nak kenal lagila pasangan dia. Tapi walau apa pun.. mereka telah selamat diijabkabulkan pada 8 June 2007 di Sandakan, Sabah. Kebetulan pulak hari nie ler aku dah balik Sarawak dah.. huh!! Minta maaflah ye Darwis sebab tak dapat datang. Apa-apapun.. aku doakan agar kalian hidup muafakat hingga ke akhir hayat.. dapat anak yang comel-comel dan dimurahkan rezeki selalu ok. Nak cakap pasal budak nie kan.. dulu sebenarnyer tak der ler kami rapat sangat pun walaupun sedaerah.. masa kat IP dulu.. masa awal-awal ler.. selalu jugak berselisih pendapat dengan dia nie.. haha.. masing-masing tak nak kalahkan time tuh.. tapi hubungan tuh macam ada ok-ok sikit sejak dia minta tolong aku belikan dia laptop masa aku cuti hujung minggu kat KK. Start dari situ ler dia pun seolah-olah menghargai yang teramat sangat nie pertolongan tak seberapa yang telah aku berikan.. cewah..

Pastuh.. kalau time cuti raya tahun lepas tuh.. kami ni dah berpakat ler kononnyer nak konvoi dengan sorang bestfriend aku kat Tawau tuh untuk balik Sandakan.. al maklum la. dari Keningau ke Sandakan n Tawau tuh terpaksa melalui jalan yang sama.. dan mula terpisah kat check point batu 32, Sandakan.. Al kisahnyer… kami nie bertolakla dari IP pada waktu malam.. selepas sembahyang terawih.. wah.. gigih nie dalam percubaan melarikan diri untuk kali yang keberapa ntah dari IP. Ye la.. sebab sebenarnyer kami belum lagi mendapat kebenaran untuk pulang ke kampung pada hari tuh.. tapi kami dah sepakat.. adalah dalam 8 orang kami masa tuh.. 4 orang sdk.. 4 orang twu.. jadi kami nie tak peduli.. nak jugak balik nie malam tuh.. lepas jer semayang terawih tuh.. kami semua terus cabut gunakan 2 kereta.. kereta Unser bestfriend aku dan keta Kancil aku.. haha.. Kancil sangatkan..

On the way balik nie memang berdebar-debar sangat.. Nak tau beredebar pasal aper?! Yang pasti bukan berdebar pasal larik dari IP.. tapi berdebar sebab jalan yang akan kami lalui nie nanti bukan ler jalan biasa yang perlu melalui Kota Kinabalu lagi.. kami dengan slumbernyer amik jalan shortcut iaitu melalui jalan Tambunan-Ranau yang memang terkenal dengan bahayanyer. Bahaya-bahaya yang terpaksa ditempuhi adalah tanah runtuh, kawasan hutan belantara, bukit yang tinggi, gelap yang teramat, sungai, gaung dan bahaya kenderaan besar yang melalui jalan tuh. Mana taknyer.. keta aku kancil jerk.. bila-bila masa dalam keadaan gelap macam tuh boleh kena langgar keta aku oleh lori-lori balak kat situ.
Namun.. berbekalkan keyakinan, jati diri dan tawakal.. kami gagahi jua nie menempuh apa jua rintangan. Pada awalnyer Unser nie bagi aku jalan dulu.. tapi mungkin disebabkan tak sabar.. kerapkali juga dia nie memotong keta aku.. berani betulkan.. pastuh laju plak tuh.. jauh ketinggalan aku kat belakang.. sampai dah tak nampak dah bontot keta dia dari pandangan mata kami.. yang kesemuanya ada 3 orang dalam keta nie.. termasuklah Darwis nie.. line hp plak tak der kat jalan tuh.. Cuma sesetengah tempat jer yang ada.. tuh pun memang jarang ler.. nak call dia tak dapat sebab tak der line.. jadi kami redha jer dengan apa pun yang berlaku. Malam tuh nampak sangat cuma dua kenderaan ni jer yang melalui jalan menyeramkan tuh.. acara mistik sangatkan.. tak der langsung keta lain yang mengekori atau diekori. Tapi ader plak alasan bestfriend aku nie yang drive Unser nie kata dia laju sebab dia nampak pun cahaya lampu aku kat belakang keta dia.. Wah.. padahalnyer.. aku punyer ler main jauh lagik di belakang.. tapi bagus jugak dia nie.. ada sesetengah tempat tuh dia tengok macam tak der keta aku kat belakang.. dia berenti juga di bahu jalan untuk tunggu aku.. hehe.. takut jugak ko kan tinggalkan aku..

Dan… cabaran-cabaran mahupun halangan-halangan lain berjaya juga nie ditempuhi.. namun.. ada satu bukit nie yang aku rasa berkedudukan dalam 75-80 darjah.. setan sangatkan.. kenapa tak alang-alang 90 darjah.. jadi keta kalau nak naik jatuh balik.. haha… masa nie Unser nie dah naik dah nie dengan slumber derk.. ye ler.. dia besar.. jadi tak der masalah.. lagipun ada low gear.. sampai ler ke kereta aku Kancil 660 nie.. yang ada low gear jugak.. wakakaka… dengan keberanian yang bersisa.. aku terus meluncurkan kereta aku dari jalan lurus sebelum naik bukit tuh.. dengan gear 5 ke gear 4 ke gear 3 dan semakin slow.. ke gear 2.. dan akhirnyer ke gear 1.. Perghh!!! Belum pun separuh dari bukit tuh.. terus tayar keta dah berputar-putar nie.. tapi keta tetap tak berjalan.. jalan batu campur lumpur campur pasir.. bukannya jalan tar.. hah.. dah gabra dah masa nie.. last-last semua penumpang terpaksa turun.. tinggal aku sorang yang kononnyer nak try drive ke atas.. nak bagi lepas puncak bukit tuh.. wah.. habis terpusing-pusing tayar keta.. namun keta tetap maintain nie.. tak nak bergerak.. Mujur Unser nie berhenti jugak di sebalik bukit.. tunggu kami katanyer.. tapi takkan diorang nak patah balikkan tarik keta kami yang tersangkut nie.. jauh jugak diorang dah turun bukit tuh.. kawan aku nie dah melambai-lambai dah ke arah keta Unser nie minta pertolongan.. Hah.. tym nie ler terfikir.. hah.. tuh ler.. langgar peraturan lagik.. padan muka dah kena balasan.. tapi si Darwis nie memang aku respect sangat ler.. dia amik alih tempat aku dan cuba perlahan-lahan.. last-last dengan kepakaran yang dia ader terus berjaya naik ke puncak dan melepasi bukit tuh dengan gear 1.. memang syukur sangat.. sedih pun ader.. sayu pun ader.. maklum la.. kami pasang radio.. radio asyik pasang lagu raya yang sedih-sedih jerk.. kami terfikir jugak, takut-takut keta kami masuk dalam gaung.. sebab sebelah bukit tuh gaung.. kalau mcm tuh ler jadinyer.. memang tak beraya ler kami.. Huhuhu…

Dan setelah hampir 10 jam jugakla.. sampai lah jugak kami ke Sandakan.. rindu sangat kat family masa tuh.. sebenarnyer.. perjalanan dari Keningau ke Sandakan nie ader ler dalam 5-6 jam.. tapi kami lewat masa tuh sebab kami bawa keta slow.. pastuh halangan yang melanda lagi.. pastu berenti minum lagi… berenti isi minyak lagi.. berenti bersahur.. dan last sekali berenti kat Masjid Gum Gum.. diorang nak sembahyang Subuh katanyer… tak silap tepat pukul 8 pagi aku sampai rumah.. terus tidur tak sedar diri sampai ke petang.. Haha..

Itulah kira-kiranya persahabatan aku dengan Darwis mula terjalin dengan sebetul-betulnya.. pastu pas raya balik Keningau balik pun dengan dia jugak dan dia yang drive Kembara plak kali nie.. Kancil aku tinggalkan kat umah.. kasi rehat dulu kejap.. aku pinjam Kembara kakak aku nie.. hehe.. pastuh ikut kursus kahwin pun sama-sama.. macam-macam juga kenangan manis dan tak manis aku ngan Darwis nie tym kat IP.. dan paling tak tahan tuh.. di awal Januari 2007 dipostingkan ditempat yang sama.. SONG… ngeh3x.. walaupun berlainan sekolah… aduhh… pi mai pi mai tang tuh gakkan Darwis.. Hehe

~ by phyneballerz81 on June 30, 2007.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: