Lepas Geram!!

Huh.. lama dah tak bercerita panjangkan.. Ader pun sekadar sepintas lalu jerk..

Erm.. kali nie nak citer gak ler pasal cuti kali nie. Cuti 2 minggu nie macam² bleh buat. Tapi sejak sampai Sabah masuk nie dah 2 hari.. tak der aper yang menarik sangat. Duduk kat umah jerk dok surfing internet.. maklumlah.. agak lama gak tinggalkan benda² ni semua. Ada kesempatan pun kadang 2-3 jam jer bleh masuk cc. kalau kat umah hampir 24 jam mengadap pc.

Hari tuh cadangnya nak habiskan cuti nie dengan jalan² ke Tawau.. bukan aper.. ingat nak melawat abang yang bertugas di sana. Kira satu familyla akan pegi. Sambil² tuh nak jugak tengok keta kat workshop Lahad Datu yang accident ari tuh.. Dan kemarin baru contact workshop tuh.. dia kata skang keta dalam proses mencat.. maknanya minggu depan dah bleh amik dah ler keta tu. Cepat gak diorang buat keta tuh.. macamana ler keadaan keta tuh ek.. last pun aku drive keta tuh awal bulan 3 lepas. Huh!! Harap²lah lepas dibaiki ni tak rosak sana sini. Selalunya orang kata keta yang dah accident lebih baik jual jerk.. kononnyer keta tu mcm ‘sial’ ler… sebab dah accident.. tapi pada aku ler.. masalah sial tak sial tuh tolak ke tepi dulu… aku memang bercadang nak jual pun keta tuh sebelum accident lagik ari tuh.. nanti InsyaAllah kuar jer keta tuh.. nak letak For Sale ler.. kat bawah nie pic keta aku yang rasanya kalau orang tengok pun masa kejadian memang orang ingat dah mati dah driver tuh.. tapi Syukur Alhamdulillah… driver yang merupakan bapak aku selamat adanya.. Syukur!!

Ok.. lupakan pasal keta.. skang nak citer sket pasal kat Engkuah nuu…

Rasanya kawan² seperjuangan yang lain pun dah tau kat sana aku dah pindah rumah pun. Skang dah duduk seorang. Orang kat sana panggil umah tuh berek.. ada 3 berek kat situ.. seblah menyeblah… dua buah umah lagik cikgu pompuan.. dua² masih anak dara lagik.. dan kedua²nya baik hati. Paling best.. diorang selalu ajak aku makan sama ngan diorang.. makan free ler.. tapi jangan silap.. aku tak naik umah diorang.. selalu kitorang akan bersidang kat bawah umah akak tuh jerk.. makan kat situ borak kat situ.. happening gak ler..
Paling tak bestnyer umah tuh adalah sebab umah tuh mengadap hutan rimba.. macam² bunyi binatang yang bleh didengar setiap hari.. seperti bunyi rusa, burung but², pastuh ader landak lagik.. ular jangan cakap ler.. selalu gak nampak.. apa yang paling tak berapa nak best adalah katak.. kerapkali katak masuk umah tuh… aku nie dah ler ‘segan’ dengan katak… penah sekali tuh aku bagitau akak² tuh pasal katak.. ader plak diorang gelak.. diorang kata.. tuh puteri jelmaan.. nak meminang aku.. isk.. sampai ke situ plak. Penah satu hari tuh tengah nak mandi.. ader katak kat bilik air.. aku tak pasan masa tuh.. tetiba katak tuh melompat… cam siall.. aku pun apalagi.. melompat ler sama.. tanpa buang masa.. aku capai tuala.. terus pi jerang air.. bila dah mendidih aku siram katak tuh pakai air panas tuh.. puas ati aku… pastu sampai sekarang katak tak masuk umah aku.. Ahaks..


Waktu malam pulak.. gelapnyer kawasan tuh nauzubillah… sunyi lak tuh.. serangga² yang bukan² memang amik kesempatan la masuk umah aku yang terang benderang tuh.. ada kumbang yang bertanduk la.. ada serangga yang diorang panggil riang².. takut beb.. tapi heran.. bebudak² sana tuh dengan selambanya pegang benda tuh. aku bukan aper..takut dia gigit jerk… tapi budak² kata serangga tuh tak der gigi.. ermm.. bila malam nie la dengar bunyi tikus ler.. aper ler.. dulu masa mula² tinggal sini.. memang seram giler la.. ditambah lagi aku duduk sorang.. nasib baik la aku nie bijak.. aku ajak budak teman aku tido.. 2 orang.. baik jugak budak² nie..ikut cakap.. kitorang tido kat depan tv.. diorang akan datang umah setiap malam pas kelas bimbingan kul 8.30p.m .. kalau diorang kat asrama.. diorang dah tido dah nie.. tapi kat umah berpeluang gak ler tengok astro.. tapi bila aku suruh diorang tido, diorang akan tido.. ikut cakap.. tak macam budak dulu yang tinggal ngan aku.. habis cerek aku terbakar sampai berlobang dikerjakan diorang.. geram betul…

Banyak jugak yang best dan uniknyer kat sini.. penah sekali tuh masa on the way naik long boat ke Song.. di pertengahan jalan tuh ada orang Iban pukat ikan.. besar jugak ikan yang diorang dapat.. so apa lagi cikgu² yang kat dalam boat aku nie sebok dah nak membeli.. termasuk GB aku.. huhahuha… terus singgah kejap.. memang unik.. aktiviti jual beli dah macam kat pasar Thailand dah.. dari perahu ke perahu.. hehe.. tapi saper nak lepaskan peluang beli ikan segarkan.. nasib baik ler masa tuh aku nak ke Sibu dan stay kat hotel.. kalau la kat hotel ader dapur.. sah² aku dah beli dah masak kat hotel.. tapi biasa ler.. ikan sungai ni kan banyak tulang.. aku plak jenis tak makan sangat ikan banyak tulang nie.. jadi terpaksalah batalkan niat nak beli…

Ok.. kat sekolah nie kan.. memang terlalu menguji kesabaran. Lebih² lagi genset hanya dibuka pada waktu pagi dan malam saje.. pada waktu pagi tuh ok la.. tak baper panas.. tapi diorang tutup tepat kul 1 p.m… fuh.. panas nak mampus.. dah ler matahari terik masa tuh.. nak tido petang memang tak akan bleh.. panas giler… pastu pukul 6.30p.m -7 p.m baru idopkan balik.. sampai 10.30p.m… kadang aku pikir.. betapa tak rasionalnya pemikiran diorang nie.. paham² ler saper diorang tuh.. ye la.. tak logik sungguh.. masa pagi tuh dia idopkan karan kadang terasa macam satu pembaziran je.. ye lah.. masa tuh semua orang berada kat pejabat.. ada yang kat kelas.. so tak der effect kalau karan tak ada pun.. alasan diorang.. mungkin guru nak pakai ICT mengajar budak.. aiyoo… tak ada logika langsung alasan.. berapa orang jer cikgu kat sana yang reti praktikkan penggunaan ICT di sekolah.. bila tanya kenapa tak pakai laptop.. LCD mengajar.. jawapan diorang.. “tak ader masa lagi la nak buat” motif sangatkan jawapan tuh.. buat yang simple² dah ler.. tujuan penggunaan ICT tuh selain jadi Teaching Aid.. ia juga berfungsi dalam memberikan pendedahan kepada murid untuk tau itu adalah laptop.. itu adalah mouse.. itu adalah keyboard (desktop).. itu adalah lcd.. itu adalah screen… bukan semata² apa yang terkandung di dalamnya.. kena tau jugakkan yang bahagian² luar nie.. maklumlah murid² nie budak² kampung.. budak umah panjang… memang tak berpeluang untuk tau semua tuh.. tv pun tak der kat umah..memang tak tau perkembangan semasa… jadi ini lah peluang untuk diorang kenal benda² nie semua..

dalam 2-3 bulan lepas.. ahampir setiap hari aku gunakan laptop dan lcd dalam p’n’p aku.. tapi terdengar lak suara² sumbang berikutan aku kononnyer yang conquer library.. maklumlah peralatan tuh semua kat lib.. so bila aku asyik guna.. cikgu lain tak berpeluang guna.. Jadi aku pun amik inisiatif untuk memberhentikan buat seketika.. nak tengok jugak diorang guna ker tak.. tapi haram jadah.. tak digunakan langsung.. motif sangatkan.. ada pun PK 1 jer gunakan untuk meeting ari tuh.. guru lain?! huh!! jadik.. ini x lain x bukan adalah kerana sifat dengki yang begitu menebal di kalangan segelintir kecil guru² kat sekolah nie yang merasakan tergugat dengan kehadiran aku di sana.. ops.. bukan membangga diri.. bukan nak kata aku hebat… tapi hakikatnya.. itulah yang kena diterima.. Aku terfikir gak.. guru macam kami ni yang DG41 nie.. memang lack of experience… tak macam yang bukan DG41… diorang memang kaya dengan pengalaman.. tapi kat sini la aku dapat tau sesuatu.. bahawasanya… pengalaman yang banyak tanpa tahap pendidikan yang tak berapa nak tinggi sebenarnya banyak kekurangan berbanding pengalaman yang sedikit tapi tahap pendidikan tinggi. bukan meninggi diri.. cuma sebelum ni ada orang cakap.. tak guna sekolah tinggi kalau tak der pengalaman.. dan ada lak yang cakap.. sekolah tak tinggi pun tak per kalau pengalaman banyak.. jadi apa yang dapat aku katakan.. cuma sebilangan kecil kes sahaja yang perlukan pengalaman yang lebih.. ingat tuh.. cuma segelintir kecil!! jadi maknanya.. kita masih memerlukan pelajaran yang tinggi untuk memajukan sesuatu… tidak boleh bergantung kepada pengalaman semata²…

Saat-saat yang paling manis ketika berada di sini sepanjang bertugas adalah waktu payday.. terima gaji tuh satu hal… yang bestnyer.. masa ni lah hari jumaat akan cuti untuk memberi peluang kepada para penerima gaji untuk menguruskan hal-hal seperti membuat pembayaran bil dan macam² lagik la.. dan time nie la Sibu menjadi destinasi tujuan.. time nie jugaklah masa yang ada dimanfaatkan betul².. aktiviti rutin kat Sibu mcm biasala shoping.. dan time nie jugak la nak tido puas² dan makan makanan yang sedap². Setiap kali ke Sibu.. KFC memang tak akan pernah dilupakan.. ye lah.. kat ulu asyik makan can foods jerk.. muntah beb!!.. jadi sesekali nak jugak makan makanan yang sedap walaupun tak berapa berkhasiat.. khasiat² nie tolak tepi.. dan masa yang paling tak best masa dah nak balik sekolah balik.. huh..muka masing² dah monyok jerk.. hehe..

Ok la.. setakat ini dulu.. dah banyak gak nie aku tulis.. entry seterusnya aku nak tulis pasal sikap dengki, hipokrit dan sikap² tak puas hati rakan sekerja (bukan semua). Bukan nak mengaibkan… cuma sekadar ingin memberi pengajaran dan contoh kepada orang lain… Ok.. chow..


~ by phyneballerz81 on May 27, 2007.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: