Budi Bahasa Budaya Kita?!!

Pelik tak?! Mesti tertanya-tanya kenapa tiba-tiba pic maybank kat sini. Sebenarnya macam nie.. tadi tengah updatekan blog.. tetiba mak aku suruh pegi bank in kan check abang aku guna check deposit machine kat atm nuu… nak tak nak terpaksalah ringankan kaki.. mak aku mcm tak tau jer aku ni kalau dah ngadap komputer dah malas dah nak kuar.. dah ler tuh hujan lak tuh.. memang malas nak drive. Tapi ikut ikutkan juga.. kalau tak ikut nanti dikatakan durhaka pulak..

On the way tu, hujan turun dengan lebat sgt.. terpaksa drive slow² walaupun jalan raya tak lah bz sangat pun. ye la orang kata malang tu tak berbau. kalau tak terlanggar kereta lain, silap-silap terlanggar plak dengan hantu raya. Lorr… melalut pulak.. nak dijadikan citer.. sampai jer kat Maybank tu.. aku dengan penuh confidentnyer melangkah masuk ke dalam. Sampai jer kat dalam.. “Opss… Machine mana satu ni?”.. ye ler.. aku mana pernah buat benda² mcm nie.. nie 1st time.. selalu tau duit memang dah ader kat dalam akaun.. tak yah susah² nak ke atm lagi nak masukkan cek ler duit ler..

Nasib baik ler ader pakcik sekuriti kat situ. Aku pun dengan penuh bersopan santun tanya la dia mesin yang mana satu kalau nak masukkan cek ni.. dia pun dengan selambanya memuncungkan mulutnya ke arah mesin yang letaknya di hujung sekali sambil dia memerah stokinnya yang basah. Eh.. biar betul.. kalau ye pun bagitau ler dengan cara yang elok..
Aku pun pegilah menuju ke mesin tu. Berdiri je kat depan tu.. terus blur… tak tau nak wat aper.. tanya lagi pakcik tuh mcmana nak start.. dia kata.. “tekan ler mana²”.. slumber badak pakcik ni.. aku dah bengang dah tym nie.. tapi aku usaha juga.. aku pun dok sentuh (screen touch) la mana-mana button kat situ yang aku rasa betul.. dan alhamdulillah betul juga… sampai ler dia cakap masukkan cek anda.. aku pun masukkan ler.. tapi asyik kena tolak jer… pakcik ni dah tengok-tengok dari belakang.. pastuh dia cakap… “la.. masukkan cek pun terkial²”.. aku dengan berbudi bahasa bagitau pakcik tuh.. “pakcik, saya dah masukkan banyak kali tapi dia asyik reject jerk”.. pakcik tuh pun terus rampas cek tuh (rampas yee!!) dari tangan aku.. nak tau aper jadik bila dia masukkan?! terus cek tuh tersangkut kat lubang tempat masukkan cek tuh.. dia pun dok tarik² sampai ler hujung cek tuh terkoyak… darah dah naik ke kepala dah nie tym nie.. tapi masih bleh bersabar… Rupa-rupanya pakcik nie dua kali lima..tak tau jugak… cubala cakap awal²…

Pastu dalam masa yang sama.. ader sorang mamat kat seblah aku ni nak cek had pengeluaran duit dia dalam bank tuh tapi dia tak tau mcmana nak buat. Dia tanya pakcik tu.. pakcik tu terus cakap.. “kalau tak tau nombor pin, itu bukan kad kamu tu.. saya tak boleh bagitau”.. dengan muka yang sombong dan tidak sama sekali melihat muka orang yang bertanya tuh. Aku yang kat sebelah dia nammpak ler dia buat muka camtuh.. Eh.. menjawab soalan ker jawapan pakcik tuh?! mcm takkan?!.. oo.. memang ader masalah la pakcik sekuriti ni aku rasa.. mamat kat seblah tuh pun dah mcm pelik² tengok pakcik tuh.. aku pun sound la kat budak tuh bagitau dia.. kejap lagi aku tolong tunjukkan..

Pastuh berbalik kepada cerita check tadi.. aku tengok dah koyak dah hujung check tuh.. memang geram yang teramat.. sekali aku tengok kat screen machine tuh.. terus tertera ‘OUT OF SERVICE’.. aper kejadahnya pakcik ni buat sampai out of service.. at last pakcik tuh suruh aku buat cara manual.. masukkan dalam kotak check deposit.. terpaksalah kena isi sampul lagik kat situ.. buang masa aku betulla pakcik ni.. lepas dah tolong mamat tadi tuh buat transaction.. aku terus blah.. tapi sebelum tuh.. sempat gak aku amik pic pakcik tuh pakai hp aku.. tapi sayang sekali.. picture tuh blur²..sama macam pakcik tuh jugak..

Jadi di sini bukan la nak mengata pakcik tuh.. hormat tuh tetap hormat.. hormat pangkat dia sebagai orang yang lebih tua dari aku.. tapi tengah menjalankan tugas tak sepatutnya la berperangai macam tuh.. bukan ker ader cctv kat situ.. tak ker nanti orang atasan tengok sekuriti yang diupah buat keje selamba badak mcm tuh.. bukannyer keje free.. lagipun bukannya susah pun keja tuh.. cuma menjawab kalau orang bertanya.. mengajar cara-cara kendalikan mesin kalau orang tak tau.. mudah sangat.. ntah² dia ingat keje diorang nie tembak penyamun yang masuk nak merompak jer kot.. Hmm… namun dalam hati.. tetap bertanya.. inikah yang dikatakan “budi bahasa budaya kita”?!!

~ by phyneballerz81 on December 21, 2006.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: