Durian!!

•October 23, 2008 • Leave a Comment
Seminggu sebelum keluar payday.. tetiba plak terhidu bau durian di sana sini.. tapi pelik x nampak plak orang yang menjualnyer.. lagi pula sepanjang perjalanan ke sekolah.. pokok-pokok durian semuanyer nampak x berbuah.. so dari mana plak datangnyer si raja buah nie. Rupa-rupanya.. x semua kebun orang kampung kat sini nie berbuah. Macam yang tahun lepas.. awal tahun kitorang posting kat sini.. pokok-pokok durian dipenuhi buah.. bleh dikatakan kebun orang kampung semuanyer berbuah.. manggis ader.. rambutan ader.. buah kakus ader.. (kakus tuh macam mata kucing ler jugak..) dan macam-macam lagik ler.. sampaikan tengahari pun kitorang x makan nasi.. makan durian jer.. lunch durian ler kononnyer.. tapi tuh pun durian beli ok.. bukannyer dapat free.. ye la.. orang-orang kat luar sana ramai yang beranggapan bila duduk kat ulu-ulu nie.. barang makan senang nak dapat free.. kononnya orang kampung bagi free2 jerk.. hahaha… silap besar ler tuh. X pernah pun dapat free lagik..

So berbalik kepada citer durian nie tadi.. Rabu lepas tengah dok baring-baring depan TV tetiba budak ketuk pintu.. Nah ko.. 5 biji durian diorang hantar.. dari Cikgu Ozair katanyer.. Aper lak mimpi si Ozey bagi durian nie.. Tapi tetiba teringat yang aku ader pesan kat Alip (housemate si Ozey).. kalau-kalau ader orang jual durian tolong belikan dulu.. mungkin dia terdengar kot.. Kebetulan ader orang kampung datang pejabat tadi jual durian.. al maklum ler.. aku balik awal.. tuh yang x terserempak tuh.. pastuh aku nie pun bawak ler ke dapur.. dengan penuh keazaman dan ketekunan nak mengopek sebijik durian tuh.. tetiba plak Kak Yana menyeru nama aku.. (Wah.. Ku seru sangatkan…?!!).. rupanya Kak Yana pun nak bagi durian juga.. Wah.. itulah rezeki namanyer.. ye ler.. sebelum nie pun asyik terbau jer kan.. akhirnya dapat ler jugak merasa.. Tapi Selasa malam tuh pun Qistina ader bagi aku sebijik.. bapa dia beli.. Nampaknyer.. bila dah musim durian gugur nie..makin ramai ler orang kampung yang bisnes kat sini nie.. Harap-harapnyer bulan 11 nanti masih banyak lagik ler buah-buahan kat sini.. Sebab aper bulan 11 ?! Ader ler….. tunggu jer…

Advertisements

Buhsann!!

•October 23, 2008 • Leave a Comment
Haluu..

Dulu masa mula-mula menjinakkan diri dalam dunia blogging nie.. terasa sangat macam banyak benda yang ketinggalan.. yang x tau. Selalu juga terfikir.. saper ler yang nak baca blog aku nie.. tuh yang adakalanya x berupdate.. bersawang.. kejap on kejap off.. pernah jugak ler terasa hilang semangat untuk berblogging.. tapi dalam pada itu.. agak ramai juga yang dok sms tanya kenapa x der entry baru.. Then baru aku sedar, rupa-rupanya blog ni ader pengikutnyer.. Erm.. tuh yang silent readers x masuk lagi.. mcmana aku tau ader silent readers bilamana member2 bagitau yang kawan diorang.. awekz diorang ader baca blog aku.. ahaks… AwekZ?!! Ozey.. aper ko bagitau awek ko sampai dia jadi pengunjug setia blog aku.. wah gitu…!! Setia ker pun…

So di sini aku nak amek kesempatanla untuk mengucapkan ribuan terima kasih yang x terhingga kepada pembaca blog yang ala kadar jer kaedahnyer… thanx a lot to Jijah, Lalah, Sis Wany, Darwis, Yatie, Awekz Ozey, Carl, Wes dan yang lain-lain.. sekadar menyebut beberapa nama.. yang x disebut jangan terasa plak k.. lupa ler tuh.. Tapi dalam ramai-ramai tuh kan.. Sis Wany ni yang aku dapat tau jadi pembaca setia blog aku tiap bulan.. hehe.. sebab dia mesti tau perkembangan aku.. haha.. dah tentu-tentu satu tempat kerja.. sah-sah ler tau dia buka blog aku.. dia je ler pun satu-satunya kat tempat keja aku nie yang reti berblogging bagai nie.. teman-teman lain.. ?!! huh… x tau ler aku sama ada x reti ker, x der masa ker. Atau pun teknologi x sampai lagik.. ekeke… sabar ajer ler….

Qistina Dania Doris Abdullah

•October 6, 2008 • 1 Comment
So kepada member2 seofis.. sori ler tak bagitau hangpa pasal nie semua.. bukan ler nak sembunyi ker aper ker… saja je nak bagi korang tau sendiri. Lagi baguskan.. nampaknya bertambah lagik la kan sedara baru kita.. Harap-harap kepada sesiapa yang selama nie x suka kitorang berkawan.. moga2 restukan ler ye.. Beliau nie bagaikan bayi yang baru lahir.. ibarat kain putih yang suci bersih.. andaikata ada salah laku dalam mengerjakan hal ehwal Islam tuh.. tolong2 la tunjuk ajar ye.. bukannyer asyik nak menghukum bagai… So.. nama Qistina Dania nie aku yang pilih. Qistina bermakna Keadilan.. Dania bermakna Hampir.. Orang kata.. kerja baik x payah la ditangguh2kan.. lagipun memeluk Agama Islam nie atas keikhlasan hati beliau sendiri.. tak ada paksaan.. Ok.. sambung lagi ya..

Mohamad Afif Haizar!!

•October 6, 2008 • Leave a Comment
Majlis Cukur Jambul diadakan pada hari Sabtu.. Raya ke4 kat umah nenek. Ikutkan kakak dia nak buat kat umah sendiri, tapi memandangkan permintaan ramai nak kat umah nenek sebab umah dia besar.. so kakak pun ikut jer ler… tetamu yang dijemput pun tak la ramai mana.. yang penting tuh doa selamat.. tuh jerk…

Aqiqah!!

•October 6, 2008 • Leave a Comment
Entry lepas cerita pasal raya dan kambing.. kali ni masih lagi pasal kambing.. hehe.. abesla bau kambing satu badan pasnie.. erm.. raya ketiga (Jumaat).. penyembelihan pun dijalankan… keesokan harinya barulah diadakan kenduri cukur jambul untuk anak buah aku yang baru lahir.. Mohamad Afif Haizar.. sempatla tangkap pic2 nie..

Cerita Raya!

•October 6, 2008 • Leave a Comment
Haluu… I’m back!!

haha.. agak terlewat beberapa hari nak mengepost citer2 baru. Erm.. banyak jugak nie nak share peristiwa yang terjadi sepanjang raya seminggu nie. Pertama sekali biasa ler citer pasal raya.. raya pertama haruslah berada di rumah nenek berkumpul ramai-ramai sampai ke malam.. huhu… tapi x dapat duit raya daa… maklumla dah keje katanyer… Pastu raya kedua plak open house kat umah aku.. dari pagi sampai ler ke malam.. tapi sayangnyer x sempat plak nak snap2 camera.. al maklumla.. bz memanjang.. tamu pun x henti2 datang.. tapi tak per ler kan.. rezeki semua tuh..

Petang sikit barulah dapat rehat. Time tuh ler digunakan untuk perbincangan “isu besar”..hehe… besar sangat ler.. lebih kurang 2 jam perbincangan dibuat.. agenda seterusnya pegi carik kambing.. untuk Aqiqah anak akak aku dua orang.. anak lelaki.. so sorang kena sembelih 2 ekor kambing, jadi 2 orang 4 ekor kambingla jawabnya.. pegilah carik kat area Batu Sapi.. nasib baikla ader.. kesemuanyer ada 5 ekor kambing.. coz 1 ekor lagi untuk aqiqah anak pompuan cousin aku..

Citer seterusnyer… nanti2 la ye..

Salam Aidilfitri!!

•September 30, 2008 • Leave a Comment


Salamz..

Syukur Alhamdulillah dipanjangkan usia.. Syawal datang lagi untuk kita rai dan nikmati bersama keluarga tercinta dan sahabat handai. Di Syawal yang mulia ini, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pengunjung setia Djdiddy.blogspot… semua sedara mara tak kira ler kat mana pun korang berada.. seterusnyer kepada warga SKNE.. Kak Yana, Ozey, dan Alip.. kepada rakan-rakan STS yang dengar2nyer dah balik ke kampung halaman (tapi batang hidung pun aku x nampak lagik nie) untuk beraya.. kepada ex UUM.. kepada rakan-rakan IPKS dan kepada semua umat Islam seluruh Malaysia..

Di sini sepuluh jari kususun memohon kemaafan zahir dan batin.. ye la batin tu manala tau ada yang tersentap dengan kelaseran aku nie.. pastu kaedahnyer simpan dalam hati.. tuh kira batin ler tuh.. sesuatu yang tak nampakkan.. Moga-moga dengan kemaafan dari kalian, raya ini lebih bermakna buat aku. Kepada musuh-musuh aku.. cepat2 ler korang minta maaf dengan aku.. hehehe.. aku dah ringan hati nak memaafkan kalian… meh cepat…jangan sampai aku berubah hati..

Ok.. kepada sahabat handai yang dekat2 tuh.. jemputla ke rumah terbuka aku pada Raya Kedua bermula pukul 9 pagi – 9 malam. Sekali lagi.. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin..